Elemi számolás - készülünk a sulira

2017.07.21

Az elemi számolási készség, a tapasztalati következtetés és a tapasztalati összefüggés-kezelés fejlesztése

Az iskolakezdés egyik alap feltétele, hogy gyermekünk már az oviban is tudjon legalább 10-ig vagy 20-ig számolni. De egy kisiskolás számára olykor ez már kevés lehet, hiszen ismernie kell a 100-as számkört, legalább 20-ig el kell tudjon számolni. Mégis hogyan segítheted szülőként a fejlődését. nos nézzünk néhány alap feladatot, amit még óvodásként is vagy akár kis iskolásként is gyakorolhatunk.

Biztosan van otthon egy pakli francia kártya, vagy esetleg kettő is, nem kell nagy dologra gondolni... ;)

  • Segíts a gyerkőcnek, hogy 2-től 10-ig tegye sorba a kártyákat, úgy, hogy a színe és formája is egyezzen, vagyis külön legyen pikk, kör, stb sor és szín. javaslom az 1-es kártya legyen valami jól megszokott gyerek kártya vagy éppen a Joker, de javaslom mindenképpen valami képet vagy színeket tartalmazzon, hogy tudja mihez igazítsa a többit. Ezt először próbáljátok együtt, majd a lurkó egyedül, akár az esti fürdés után a játék időben, így már van közös családi program is. FONTOS! Mindig biztasd, dicsérd, legyen sikerélmény a játék
  • Még mindig kártya, de itt már 2 paklira is szükséged lehet. A Te feladatod, hogy keresd meg az egyforma lapokat, párosítsd, majd keverd őket össze, vagyis képezz egy teljesen új paklit, ami memória kártyajátékra lesz alkalmas, így a gyermekünk nem csak a 10-es számkörrel ismerkedik, de a memóriáját is fejlesztheted. A nyertes díjazásában ti állapodtok meg, még a játék előtt.
  • Legyen több vagy kevesebb! vagyis egyszerű matematikai számítások (összeadás, kivonás, szorzás) a kártyalapokkal. A lényeg, hogy válasz egy kártyalapot és gyermeked további kártyalapok felhasználásával (összeadás, kivonás segítségével) az eredmény az általad választott kártyalapon szereplő szám legyen. Ez a feladat már kisiskolásoknak való, de játékosan megtanítható kisebb gyerekeknek is: nem kötelező a kártya lehet az bármilyen idény gyümölcs, vagy kukorica, szárazbab szem, vagy építő kocka, üdítős kupak, szóval bármi, ami kéznél van

Mindig a játék megkezdése előtt fektesd le a játékszabályokat és igyekezzetek azokat betartani, pl.: memória játék esetében azonos színű és számozású párokat kell megkeresni, esetleg mutasd meg neki mire gondolsz, gyakorlatban sokkal könnyebben tanulnak! Ha megtalált egy párt, akkor még 2 lapot megnézhet és ez a szabály mindenkire vonatkozik, aki a játékban részt vesz. Az nyer, aki a legtöbb párt megtalálja.

Miért fontos, hogy a szabályokat még a játék előtt tisztázzátok, és ne közben derüljön ki egy-egy újabb szabály? Nos, emlékeztek, korábban már írtam róla gyermekünkben most kezd kialakulni a szabálykövetés a saját értékrendszere. A játékszabályok ismerete és betartása megfelelő gyakorlási terep!

Számolási készség fejlesztésére a letölthető anyagok között találsz még számos feladatot. Játszatok együtt, számoljatok együtt.