Kérdések, beszélgetések a másik szemszögéből.

2017.08.29

Te mennyiszer gondoltál már arra, hogy de jó is lenne tudni mi jár a másik fejében? Én nagyon sokszor. A mai napig nem tudok benne olvasni, viszont van valami, ami számodra is segíthet.

Ki nem volt még úgy, hogy félreértették egy mondatát, vagy épp nem tudott szót érteni a beszélgető partnerével. Gyakori félreértések gyermek és szülők, párok, vagy kollégák között. Hányszor volt már, hogy szülőként megkérdezted gyermeked mi volt az iskolában és válasz csak annyi volt, hogy Semmi? Vagy a mi volt az ebéd kérdésre a válasz is ismerős? - Leves és második.

Velem sokszor előfordult régebben. Csak mondtam a magamét, kijelentésekkel fűszerezve, annak ellenére, hogy kérdeztem volna. Ha még kérdeztem is rossz volt a kérdés. De mi is itt a gond? Azaz nem gond, hanem szélesebb körű és speciális esetről van szó.

Már volt arról szó, hogy minden ember egyedi és saját kulcs jár hozzá. A kulcs pedig mindenkinek saját maga.

Úgy vagyunk bekódolva, hogyha nem próbáljuk megérteni a másik mondatait, akkor bizony elúszik a beszélgetés, vagy már nem is beszélgetés lesz a végén.

Stressz reakciók jönnek létre és ekkor már csak nehezen oldódik meg a dolog.

Kérdezni tudni kell és lehetőség is van rá, hogy megtanuljuk. Egyrészt tanfolyamok, személyes ülések is sokat segíthetnek ebben.

Lássuk mire van ehhez szükség:

- Önismeret (nagy mértékben befolyásolja)

- Érzelmi intelligenca fejlesztés

- Kérdezés technikák

- Konfliktus kezelési ismeretek

- Kommunikácis készség fejlesztése

Szeretnéd te is elsajátítani ezeket a technikákat. Kövesd figyelemmel a blogot és a facebook oldalt. Hamarosan tanfolyammal jelentkezem októberben.