Szavak, amelyekre szükségünk van-reláció szókincs

2017.08.02

Mindannyian tudjuk, hogy a szókincsünk azon szavak összessége, amit a mindennapokban rendszeresen használunk. Ez nagyon is változatos, hiszen másként beszélünk a gyermekünkkel, a szerelmünkkel, a szüleinkkel, vagy a bankba, a helyi kisboltba, valamint a barátainkkal.

Mégis mindezeknek az alapja, azon szavak összessége, amit ismerünk értünk. Tehát nem attól leszünk okosak, hogy számunkra nem tisztázott jelentésű szavakat használunk, nem megfelelő szövegkörnyezetbe, vagy idegen nyelvű szavakat keverünk az anyanyelvünkhöz. Ilyenkor kicsit a gyerekekre hasonlítunk, akik a felnőttektől elhallott szavakat használják, nem mindig a megfelelő helyen és időben, és ettől néha vicces mondatok és helyzetek alakulnak ki. Ami fontos, gyermekünk szókincsének fejlesztését úgy tudjuk leginkább segíteni, ha mi is egy kicsit odafigyelünk mikor, hogyan és milyen stílusban társalgunk, hiszen mi vagyunk a minta.

De ezen felül hogyan fejlesztheted a szókincsét, nos nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos a mese, az élő, olvasott mese. Hiszen ez egyrészt egy kötődési kapcsolatot is kialakít, szülő és gyermek között, másrészt gyermekünk innen meríti a legtöbb kifejezést egy későbbi társalgáshoz, iskolai felelethez. A szavak szeretetét nem lehet elég korán kezdeni! A csecsemőket és babákat énekszóval és mondókákkal tudjuk lenyűgözni, ők innen tanulják a legtöbbet. A nagyobb gyerekeket már a mese vagy egy gyerekregény foglalja le. A lényeg, hogy tőled hallja, ne a TV vagy az internet legyen a szárazdajka!

Miért fontos ez, nos egyrészt a gyermeki fantázia gazdagítása és a beszédfejlődés elősegítése is az élő szón alapul. A TV és internet hátráltatja a beszédkészség kialakulását és csökkenti a gyermeki fantázia színességét.

A relációszókincs, - amit nap mint nap használunk, és nem is gondoltuk, hogy ott van az orrunk előtt - helyet és helyzetet, mennyiségi és időbeli viszonyokat fejez ki. pl.: alá, fölé, mellé, benne, át keresztül, több, kevesebb, ugyanennyi, délelőtt, délután, este, rövidebb, hosszabb, legrövidebb, legkisebb, magas, alacsony, idős, fiatal).

Beszélgessetek kedvenc mesehősről, vagy rajzfilmről, vagy séta közben a látnivalóról, képekről. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Pl.: A fa tetején van a levél, ősszel leesik a fa mellé. A fa törzsében fészkel a kismadár, benne van a fészekben a kistojás.

Ha bevonod a házimunkába, ahogy korábban is már írtam róla, a térbeli és időbeli relációkat is tudod használni és tudtok róla beszélgetni.

Szókereső és szókirakó, vagy csak ország város játék az ABC szerint! Szóval nem ördöngösség, csak sok-sok együtt töltött idő! Fontos, a gyermekedre mindig legyen idő!

Hamarosan letölthető anyagokkal jelentkezünk, addig is kövess minket a Facebookon és itt a honlapon!