Személyiségünk titkai

2017.08.02

Az elkövetkező néhány alkalommal igyekszem nektek bemutatni, mit is rejt személyiségünk, vagyis mit jelent a tudatos, a tudatelőttes és a tudatlan.

Mi is az ID, az EGO és a Superego?

A freudi személyiségpszichológia három fontos részre osztja személyiségünket: az ösztön-Én (ID), az Én (Ego), és a Felettes Én (Superego). Mindháromnak fontos feladata van a mindennapi életünkben, és úgy dolgoznak együtt, hogy mi magunk már fel sem ismerjük micsoda csapatmunkára képesek.

De haladjunk sorban! Korábban már néhány mondatban már érintettük, hogy gyermekeink személyiségét 4-5 éves korukig a most és az azonnal határozza meg. Ez nem más, mint az ösztön-Énnek, vagyis ID-nak. Mondhatnánk a legősibb személyiségrészünk, csecsemőként már ez az személyiségrész irányította gyermekünket, és minket is hajdanán, és átveszi az irányítást, ha megkívánunk egy habos süteményt, vagy egy hideg limonádét, vagy lustálkodni van kedvünk és ezzel boldogság uralkodik el az elménkben, vagy elégedettség és jön a jól ismert megerősítés: mert megérdemlem!(sorolhatnám még a hasonlatokat, de a többit már a fantáziára bízom). A legprimitívebb részből fejlődik majd később ki a többi személyiségrész, a realitáselvért és egyensúlyért felelős Ego és a normák és szabályok betartásáért, követéséért felelős Superego.

Az ID az örömelvnek megfelelően működik, vagyis azonnali szükséglet-kielégítés a cél, nincs viszont az agyban az, hogy ezt hogyan tegye meg, a kielégítetlen szükséglet feszültséget gerjeszt, ami arra készteti a gyermeket, hogy lépéseket tegyen a szükséglet kielégítésére. Kezdetben csecsemőként, az éhség, szomjúság csillapítására sírással, később: gondolj csak bele, bementek a tipegőddel a boltba, meglát egy üdítőt vagy egy csokit, az örömelv azonnal működésbe lendül és ösztön Énje azt diktálja, hogy neki ez KELL! Jobb esetben, egyre gondoltok és meg is kapja tőled, rosszabb esetben nemet mondasz... nos ekkor jön a vágyteljesítés, amit mi anyukák köznyelvben hisztinek nevezünk (számos technikát tudhatsz meg a Naturától ITT ).

Ezen személyiségrészünk, tehát az ösztönös és öröklött késztetéseken alapszik, mint az evés, ivás, alvás. Egyben személyiségünk hajtómotorja, a szenvedély, az ösztön, az agresszió, mind innen ered. Furcsa lehet azonban, hogy az ösztön énnek nincs kapcsolata a külvilággal, csak az itt és a most van, vagyis tudattalan! Ahogy cseperedik gyermekünk, úgy fog egy újabb személyiségrész kialakulni ez pedig az Ego vagyis a tudatelőttes Énünk.

Mi jellemzi az Egót, hamarosan megtudhatod! Kövess minket a Facebookon és a honlapon!